Vizite in Rai

marți, 16 noiembrie 2010

Cele 10 porunci biblice


   Cu totii stim despre existenta celor 10 porunci date de dumnezeu lui Moise pentru a le aduce la cunostinta celorlalti muritori de rand. Biblia spune ca fiii lui Israel erau tinuti ca sclavi de catre poporul egiptean insa acestia, satui probabil de carat bolovani pentru piamide, se tot gandeau cum sa plece. Moise, dupa cateva revelatii divine, se decide sa se inroleze ca lider de grup in tentativa lor de a pleca din Egipt si dupa cateva corectii aplicate egiptenilor de catre dumnezeu pentru ca acestia nu doreau sa le dea drumul, israelitii pornesc in cautarea libertatii.Moise nu prea stia nici el exact incotro se indreapta insa gps-ul dumnezeiesc implantat in creier de dumnezeu il ducea chiar la muntele Sinai, locul intalnirii de gradul 3 cu preamaritul.

   Ajunge Moise la munte si se suie in varf pentru prima discutie cu cel de sus iar daca vreodata cineva a trait cu impresia ca dumnezeu ne-a facut pe toti, suntem fiii lui si ne iubeste pe toti la fel, e momentul sa afle ca se inseala: "Deci, de veţi asculta glasul Meu şi de veţi păzi legământul Meu, dintre toate neamurile Îmi veţi fi popor ales că al Meu este tot pământul;Îmi veţi fi împărăţie preoţească şi neam sfânt!" Acestea sunt cuvintele pe care le vei spune fiilor lui Israel".(Iesirea 19:5-6) Asadar, daca nu sunteti fii ai lui Israel, e cam nasol. Nu sunteti neamul de suflet al domnului.

   Chiar daca dumnezeu ii putea spune lui Moise tot ce are de zis, se hotaraste sa mai amane suspansul pentru 3 zile, timp in care atat el cat si poporul trebuia sa se pregateasca de marea intalnire: "Iar Domnul a zis către Moise: "Iată voi veni la tine în stâlp de nor des, ca să audă poporul că Eu grăiesc cu tine, şi să te creadă pururea". Iar Moise a spus Domnului cuvintele poporului. Zis-a Domnul către Moise: "Pogoară-te de grăieşte poporului să se ţină curat astăzi şi mâine, şi să-şi spele hainele, Ca să fie gata pentru poimâine, căci poimâine Se va pogorî Domnul înaintea ochilor a tot poporul pe Muntele Sinai."(Iesirea 19: 9-11) si pentru ca totul sa fie ca la carte, se ocupa dumnezeu si de siguranta lui "Să-i tragi poporului hotar împrejurul muntelui şi să-i spui: Păziţi-vă de a vă sui în munte şi de a vă atinge de ceva din el, că tot cel ce se va atinge de munte va muri."(Iesirea 19:12)

   Soseste si clipa marelui spectacol, scena este luminata cu artificii si gata sa primeasca vedeta zilei iar publicul in delir se ingramadeste catre marginea arenei sa o intampine: "Iar a treia zi, când s-a făcut ziuă, erau tunete şi fulgere şi nor des pe Muntele Sinai şi sunet de trâmbiţe foarte puternic. Şi s-a cutremurat tot poporul în tabără. Atunci a scos Moise poporul din tabără în întâmpinarea lui Dumnezeu şi au stat la poalele muntelui."(Iesirea 19:16-17) Totul este pregatit si cu o intrare incendiara (ca nu putea veni dumnezeu asa pur si simplu. O zeitate adevarata trebuie sa aiba si o intrare pe masura) apare personajul mult asteptat: "Iar Muntele Sinai fumega tot, că Se pogorâse Dumnezeu pe el în foc; şi se ridica de pe el fum, ca fumul dintr-un cuptor, şi tot muntele se cutremura puternic."(Iesirea 19:18)

   Il cheama pe Moise la el dar inainte de discutia sfanta, trebuia sa se asigure inca odata ca nimeni nu ii intrerupe: "Deci, fiind pogorât Domnul pe Muntele Sinai, pe vârful muntelui, a chemat Domnul pe Moise în vârful muntelui şi s-a suit Moise acolo. Atunci a zis Domnul către Moise: "Pogoară-te şi opreşte poporul, ca să nu năvălească spre Domnul, să vadă slava Lui, că vor cădea mulţi dintre ei."(Iesirea 19: 20-21) Bietului Moise, dupa un efort sustinut de a urca toti cei 2285 de metri pana in varf, nu ii picase tocmai bine vestea ca trebuie sa coboare si sa urce iar, asa ca ii replica domnului: "Zis-a Moise către Domnul: "Nu se poate ca poporul să se suie pe Muntele Sinai, pentru că Tu ne-ai oprit din vreme, şi ai zis: Trage hotar împrejurul muntelui şi-l sfinţeşte!"(Iesirea 19:23) Iritat probabil domnul ca i-a scapat din vedere acest aspect si ca Moise i-a inchis gura tocmai cand se pregatea sa faca pe seful, preamaritul vine cu o noua porunca, numa' numa' sa nu se faca de ras: "Iar Domnul i-a răspuns: "Du-te şi te pogoară şi apoi te vei sui împreună cu Aaron; iar preoţii şi poporul să nu îndrăznească a se sui la Domnul, ca să nu-i lovească Domnul".(Iesirea 19:24) Probabil gandindu-se ca nu cumva acel "sa nu-i loveasca Domnul" sa nu fi fost un apropo subtil la persoana lui pentru nesupunere, Moise se conformeaza si coboara de pe munte pentru a transmite mesajul primit. Urmeaza capitolul in care Moise primeste ascultator, cele 10 porunci divine:

- "Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine!"(Iesirea 20: 3) Probabil stiid ca a trait atata amar de timp in Egipt, s-a gandit dumnezeu ca poate se mai plangea Moise si pe la Amun Ra de viata amara care o duce, desi el e singurul dumnezeu si nu inteleg de ce se gandeste ca ar mai fi si altii. De fapt, nu imi dau seama de ce termenului de dumnezeu i s-a inventat si un plural din moment ce este unic in lume.

- "Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ!"(Iesirea 20:4) Mai pe intelesul tuturor, cine a fost la mare si si-a cumparat lantic de pe plaja cu litere alcatuindu-i numele, cine a ridicat o statuie cuiva, cine a pictat peisaje etc, imi pare rau sa ii anunt ca au dat de dracu'. La gat nu se poarta decat cruciulita, la mana doar matanii, statuie i se ridica doar lui Jesus si pe pereti in casa doar icoane. Clar ca lumina zilei.

- "Să nu te închini lor, nici să le slujeşti, că Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinţilor ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea şi al patrulea neam, Şi Mă milostivesc până la al miilea neam către cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele.(Iesirea 20:5-6) Asta nu o cred! Deci e vorba de dumnezeul ala din rugaciunile copilariei cu taticul nostru din ceruri si inger ingerasul meu? De dumnezeul milostiv si iubitor de oameni, implicit de copii? Vai, dar cum sa faca preamaritul asa nasoale?Nu se poate sa aiba dumnezeu pacatul geloziei, nu se poate sa aiba dumnezeu pacatul invidiei asupra altor zeitati inexistente, nu se poate ca dumnezeu sa se razbune pana si pe 4 generatii de copii nevinovati! Ba uite ca se poate. Uite ca fix asa zice el prin Biblie care este dictata de duhul sfant din lampa lui Aladin. Sper doamne sa te fi iubit mama cu tata ca sa te milostivesti si de mine ca eu unul te iubesc ca pe postul negru.

- " Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert, că nu va lăsa Domnul nepedepsit pe cel ce ia în deşert numele Lui."(Iesirea 20:7) Porunca e clara. Ai facut,ai zis sau ai gandit rele despre dansul, urmeaza parjolul divin. Pentru mine unul e prea tarziu ca am incalcat deja aceasta porunca. Doamne, am fost anul asta in Sahara si am barfit rele de tine cu Mahomed deci am sa fiu pedepsit dublu pentru ca am luat numele in desert si la propriu si la figurat.

- "Adu-ţi aminte de ziua odihnei, ca să o sfinţeşti. Lucrează şase zile şi-ţi fă în acelea toate treburile tale, Iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine."(Iesirea 20:8-10) Eu unul imi aduc aminte zilnic de ziua de odihna si as vrea sa o sfintesc zilnic dar nu prea se poate. In consecinta, dragele mele oite evlavioase, nu este suficient sa respectati doar voi regula. Daca v-a latrat cainele in stana dumninica, aveti necaz mare cu ciobanul sef.

- "Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi fie bine şi să trăieşti ani mulţi pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ţi-l va da ţie."(Iesirea 20:12) In acest caz, porunca ne invata foarte frumos sa ne apreciem si sa aducem cinste parintilor nostrii. Dragi copii orfani, in cazul in care nu va gasiti parinti intre timp, puteti sa ma cinstiti si pe mine ca sunt disponibil.

- " Să nu ucizi!" (Iesirea 20:13) Asta este cat se poate de clara. Nu trebuie sa faci ceea ce a facut dumnezeu cu copii egiptenilor de exemplu si exemplele pot continua.

- " Sa nu preacurvesti" (Iesirea 20:14) Aici am unele nelamuriri pentru ca nu stiu daca am voie sa curvesc dar cu limita ca sa nu preacurvesc sau preacurvia si curvia sunt acelasi lucru.

- "Să nu furi!" (Iesirea 20:15) Adica sa nu faci ceea ce a facut el cand l-a lasat pe Adam invalid, luandu-i o coasta.

- " Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău!"(Iesirea 20:16) In cazul in care ai incalcat porunca anterioara impreuna cu un prieten si organele competente v-au prins, nu te gandi sa spui ca el te-a pus si ca tu nu ai nicio vina pentru ca il superi pe domnul.

- " Să nu doreşti casa aproapelui tău; să nu doreşti femeia aproapelui tău, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui şi nici unul din dobitoacele lui şi nimic din câte are aproapele tău!"(Iesirea 20:17) Mai concret, sa nu fi invidios pe ceea ce are altul si tu nu ai, asa cum este dumnezeu invidios pe iubirea pe care o au si alti zei din partea oamenilor si el nu o are sau sa nu doresti femeia aproapelui tau cum au dorit ingerii domnului plecati din Rai sa isi aleaga dupa pofta inimii pe fetele oamenilor, incalcand totodata si porunca conform careia nu ai voie sa preacurvesti sau sa nu vrei ceva din bogatia aproapelui tau, asa cum le cere dumnezeu credinciosilor sub forma de jertfa din avutia lor.
Acestea sunt cele 10 porunci cu mentiunea ca porunca despre chipul cioplit si cea in care nu trebuie sa te inchini la acesta, este una si aceeasi.

 ("Dumnezeu" a fost scris deliberat cu "d" mic)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu